Prisen for Soria Moria

Av Kåre Valebrokk - 17.nov.2006 @ 13:54 - Kommentér
Mens opsjonene preger den politiske debatten, lever Oslo Børs sitt eget liv. Eller er det kanskje omvendt?

Kan det faktisk tenkes at det er politikerne som lever sitt eget liv mens resten av Norge oppfører seg som om politikerne – hva de sier og hva de eventuelt kommer til å gjøre – ikke betyr noe som helst?

Jeg ser klare tegn på at det siste alternativet ligger tettere opptil virkeligheten enn det første.


I hvilket annet land kunne det skje at sentrale politikere går tungt ut i pressen og forkynner at noen av de viktigste og tyngste bedriftene i Norge snart vil få nye rammebetingelser for hvordan bedriftene skal styres uten at børsen reagerer i det hele tatt. Jeg har store problemer med å finne det landet.

 

Gamle tabber om igjen
Jeg tenker ikke her på størrelsen på opsjonene. Mange nok i næringslivet er enig med Jens Stoltenberg og Dag Terje Andersen i at opsjonsprogrammene både i Statoil og Telenor er for gunstige, noe som lett kunne vært unngått ved å sørge for å gi opsjonsverdien et tak. Men det er en annen debatt.

Jeg tenker heller ikke på det hodeløse innspillet fra Kristin Halvorsen om at ingen bedriftsleder i statsdominerte bedrifter bør tjene mer enn Norges statsminister. Ingen tar et slikt utsagn alvorlig, selv om det kommer fra landets finansminister. Heller ikke tenker jeg på den klossete måten både statsministeren og næringsministeren har håndtert hele opsjonssaken på. Den er snart glemt i vrimmelen av andre tabber de rød-grønne har begått.

Baksaas og Andersen
John Fredrik Baksaas og næringsminister Dag Terje Andersen. (Foto: Scanpix)

Jeg er langt mer bekymret for hvilke nye kriterier Eivind Reiten, Helge Lund og Jon Fredrik Baksaas skal bli påtvunget for å tilfredsstille sin dominerende eier. Inntil jeg vet nøyaktig hva som står i eierskapsmeldingen, frykter jeg at regjeringen legger opp til å gjøre sine gamle tabber en gang til.

Hvilke tabber jeg sikter til? Jeg sikter selvfølgelig til den serie av tabber det var å opprett en tung, statseid industri i Norge uten å basere dem 100 prosent på forretningsmessige kriterier. Jernverket i Mo i Rana ble ikke startet fordi verden skrek etter Jernverkets produkter. Jernverket ble opprettet fordi Nord-Norge desperat trengte arbeidsplasser. Statens jernverk i Emden ble heller ikke startet fordi markedet trengte produktene. Det ble startet for å løse problemene for en annen statsbedrift i trøbbel; Sydvaranger. Slik kan en gå gjennom hele historien om statsindustrien i Norge. Nesten alle som en ble til for å løse et norsk problem og ikke fordi noen hadde sett gode markedsmuligheter.

Er det en tilsvarende politikk vi står overfor?

Frykter det verste
Skal vi oppleve at Telenor får retningslinjer som gir bedriften i oppdrag å bidra til bevaringen av arbeidsplasser i distrikts-Norge (1881) mens Eivind Reiten får beskjed om at det er hans ansvar å gjøre hva han kan for å opprettholde Norsk Hydros bildelproduksjonen (Raufoss) enten det er forretningsmessig fornuftig for Norsk Hydro eller ikke? Jeg håper selvsagt ikke at det er dette regjeringen legger opp til, men jeg frykter det verste. Det er nye tider nå.

 

Jeg frykter for noe mer også. Jeg frykter at det blir vanskelig, om ikke umulig, å skaffe gode styrer i statens bedrifter. På samme måte frykter jeg at det blir minst like vanskelig for styrene å skaffe statsbedriftene en profesjonell ledelse samtidig som jeg frykter at de private aksjonærene i statsbedriftene, blant annet store utenlandske fonds som har beskjeden sans for norske særheter, skal gjør det verken Jens Stoltenberg eller Dag Terje Andersen kan forhindre: Selge sine aksjer ved første anledning. For sikkerhets skyld frykter jeg også at tiltroen til Norges politiske system, til Oslo Børs og til norsk næringsliv generelt skal få seg en alvorlig knekk.

 

Det ville i så fall være en høy pris for oss alle å betale for Soria Moria.


Kåre Valebrokk

Kåre Valebrokk er konsernsjef i TV 2 Gruppen og sjefredaktør i TV 2. Valebrokk var sjef for Dagens Næringsliv i perioden 1985-1999, og gjorde den rosa næringslivsavisen leselig også utenfor de smalere lag av blåskjorter. Han er nyhetsmann på sin hals, og har vært journalist i blant annet Morgenbladet og VG. Mannen som også er diplomøkonom fra BI og tidligere gravemaskinselger, ble i 2003 kåret til årets toppsjef i Norge av Ukeavisen Ledelse. Valebrokk er i dag styreleder for blant annet TV 2 Interaktiv, TV 2 Invest, TV 2 Nettavisen og Kanal 24. De færreste vil beskrive Valebrokk som et Farris-drikkende dydsmønster, men det er feil at alle sitatene hans handler om at journalister bør lukte øl etter lunsj. Noen av dem handler også om biler og sigaretter: ?En bil skal være slik at du kan kjenne merket på sigarettstumpene du kjører over?.

november 2006
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16
17
18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
             
hits