Selg heller hyttene

Av Kåre Valebrokk - 18.mai.2006 @ 14:13 - Kommentér
Ivar Strompdal, aksjestrateg i ABG Sundal Collier, må ha hatt en tøff 17. mai. Det var han ikke alene om. Som gjest hos Christian Ringnes på Grand-taket i Oslo, var det ikke vanskelig å se hvem som hadde aksjer og hvem som hadde solgt seg ut tidlig i forrige uke.

For mens noen klinket muntert med champagneglassene, sto andre med mobiltelefonen klistret i øret, sannsynligvis for å kunne følge med på hva som skjedde i den børs-åpne verdenen der ute. De ble i så fall ikke muntrere av det.

 

Torsdag trår Strompdal skikkelig til i Dagens Næringsliv og spår at den norske boliglånsrenten kan komme opp i 10 prosent i løpet av et par-tre års tid. Skulle så skje, utfyller DnB-NOR-økonom Øystein Dørum, ville det kunne bety at boligprisene faller med opptil 20 prosent, hvis beregningene fra Norges Bank om prisfall pr. prosent renteøkning stemmer. DNB-økonomen påpeker heldigvis at det er mange andre faktorer enn renten som påvirker boligprisene og Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret følger ifølge NA24 opp med å hevde at anslaget er grepet ut av luften.

 

Personlig er jeg dypt skeptisk til enhver spådom av denne typen som grunnleggende ikke er basert på andre fakta enn børsfallet, utviklingen i råvareprisene og en enkeltmåneds økning i prisveksten i USA. Kan hende skyldes det at jeg har levd litt lenger på jorden enn de fleste andre som deltar i diskusjonen og dermed har sett for mange spådommer som er gjort grundig til skamme i samme øyeblikk som de møter virkeligheten et par måneder senere.

 

Jeg er enig i at rentene skal opp, men å mene det er bare å slå opp dører som allerede er vidåpne. De skal så altfor åpenbart opp.

Men hvis det i tillegg er slik at råvareprisene ikke lenger kan kompenseres av Kina og konkurransen i forbrukermarkedet, er vi nærmest garantert høyere lønnsvekst og øket prisstigning de nærmeste årene. I sin tur vil det slå hardt ut for boligentreprenørene, som får alle negative faktorer i fanget samtidig. Det vil igjen slå ut i høyere byggekostnader, som vil bli forsøkt gjenvunnet gjennom høyere priser på nye boliger.

Ikke noe nytt i det. Slik har det alltid vært og de fleste er enige i at byggekostnadene er en sterk driver bak boligprisene. Spørsmålet blir da om markedet er villig til a å avta nye boliger til tross for høyere rentenivå eller om vi får en kraftig reduksjon, eventuelt bråstans, i boligbyggingen. Skjer det første, vil det eventuelle prisfallet i det totale boligmarkedet bli betydelig mindre enn man kunne frykte. Hvis derimot alternativ to slår til, blir fallet tilsvarende større.

 

Jeg skal ikke forsøke meg på en prognose, men begrense meg til en forsiktig spådom, godt ispedd en sterk magefølelse. Jeg tror forsterket lønnsvekst og den pengerikeligheten det norske folk i dag rår over pluss en rekke andre faktorer (endrede familieforhold ikke minst) vil holde liv i nybyggingen og jeg tror også at de nybygde boligene vil bli solgt. Saktens kommer prisveksten til å flate ut, muligens også til stoppe helt opp med krympende marginer hos utbyggerne som resultat. Men fall i størrelsesordenen 20 prosent eller mer, slik vi opplevde det under og etter 87-krakket og bankkrisen, tror jeg ikke på. Utviklingen i leieprisene ved stigende renter burde trekke i samme retning.

 

Hva som skjer i det hysterisk opphetede markedet for hytter på fjellet, er en ganske annen historie. Kanskje var det hyttene sine de prøvde å selge i sine mobiltelefoner på taket av Grand den 17. mai?


Kåre Valebrokk

Kåre Valebrokk er konsernsjef i TV 2 Gruppen og sjefredaktør i TV 2. Valebrokk var sjef for Dagens Næringsliv i perioden 1985-1999, og gjorde den rosa næringslivsavisen leselig også utenfor de smalere lag av blåskjorter. Han er nyhetsmann på sin hals, og har vært journalist i blant annet Morgenbladet og VG. Mannen som også er diplomøkonom fra BI og tidligere gravemaskinselger, ble i 2003 kåret til årets toppsjef i Norge av Ukeavisen Ledelse. Valebrokk er i dag styreleder for blant annet TV 2 Interaktiv, TV 2 Invest, TV 2 Nettavisen og Kanal 24. De færreste vil beskrive Valebrokk som et Farris-drikkende dydsmønster, men det er feil at alle sitatene hans handler om at journalister bør lukte øl etter lunsj. Noen av dem handler også om biler og sigaretter: ?En bil skal være slik at du kan kjenne merket på sigarettstumpene du kjører over?.

mai 2006
ma ti on to fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17
18
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
hits