Grøholts hattrick

Av Kåre Valebrokk - 23.mar.2006 @ 09:55 - Kommentér
Det er etter alt å dømme lite å utsette på beslutningen om å sparke Jan Oksum fra stillingen som toppsjef i Norske Skog. Åpenbart burde han startet nedskjæringsprosessen tidligere. Like åpenbart burde han håndtert Union-saken bedre, og Norske Skogs økonomiske resultater – selve lakmus-testen for enhver toppsjef – har vært udiskutabelt dårlige siden Oksum overtok etter Jan Reinås den 1. januar 2004. Kursutviklingen i selskapets aksjer har også vært elendig.


Dette er objektive fakta, som ikke lar seg bortforklare. Riktignok møtte Oksum forferdelige markedsforhold for hele bransjen, men vanskelige markedsforhold tjener bare unntaksvis som godkjent unnskyldning for en toppsjef. Resultater er og blir resultater. Det faller nesten for lett å trekke parallellen til C. J. Hambros drepende karakteristikk av Nygaardsvold-regjeringens disposisjoner i den skjebnesvangre tiden før det tyske angrepet på Norge: Den gjorde så godt den kunne. Det er dens unnskyldning. Det er også dens dom.

Når så dette er sagt, kan en rekke spørsmål også stilles til styrets arbeid siden problemene for alvor slo innover Norske Skog. Det er et styres ansvar å trekke opp de strategiske linjer for bedriften. Det er også styrets ansvar å hanke toppsjefen inn igjen hvis det mener han er på ville veier. Ingenting tyder på alvorlig uenighet mellom styret og administrasjonen på noe viktig område før evalueringsprosessen av Jan Oksum ble satt i gang like før jul i fjor. På flere måter kan det virke som om evalueringsresultatet kom like overraskende på styret som på Jan Oksum. Hvis dette er riktig, bør også styret ta seg en stille stund for seriøst å vurdere om ikke det er flere enn Jan Oksum som kunne være tjent med en evalueringsprosess. Det ville forøvrig forundre meg om ikke prosessen allerede er i gang. Aksjonærer pleier å være ganske handlekraftige når de først har fått ferten av blod.

Norske Skog er nå på jakt etter ny toppsjef. Problemet er bare at alle reelle kandidater sitter godt plassert i viktige posisjoner og trenger solide argumenter for å ta på seg en uriaspost som denne. Uten tvil vil de stille seg selv en rekke spørsmål før de legger inn en søknad. I tillegg vil de stille dette: Vil jeg virkelig jobbe under en person som setter i gang en evalueringsprosess og ber Korn/Ferry finne min etterfølger før han orienterer meg om hva som er i ferd med å skje? Eller hakket mer presist: Er Lars Wilhelm Grøholt en mann jeg vil gå i krigen sammen med? Etter den usedvanlig pinlige pressekonferansen tirsdag i forrige uke, er jeg ikke i tvil om svaret. Nei, han er ikke det. Med en mann som Lars Wilhelm Grøholt vil ingen god leder gå i krigen.

Dermed har Lars Wilhelm Grøholt klart tre ting samtidig. Han er kvitt Jan Oksum. Han har lagt en piggtrådsperring mellom seg selv og en ny, god toppleder for Norske Skog. Han har en konklusjon å trekke før noen trekker den for ham.


Første innlegg kommer 23.mars

Av Kåre Valebrokk - 18.mar.2006 @ 17:51 - Kommentér
Kåre Valebrokks første kommentar kommer torsdag 23. mars.

Kåre Valebrokk

Kåre Valebrokk er konsernsjef i TV 2 Gruppen og sjefredaktør i TV 2. Valebrokk var sjef for Dagens Næringsliv i perioden 1985-1999, og gjorde den rosa næringslivsavisen leselig også utenfor de smalere lag av blåskjorter. Han er nyhetsmann på sin hals, og har vært journalist i blant annet Morgenbladet og VG. Mannen som også er diplomøkonom fra BI og tidligere gravemaskinselger, ble i 2003 kåret til årets toppsjef i Norge av Ukeavisen Ledelse. Valebrokk er i dag styreleder for blant annet TV 2 Interaktiv, TV 2 Invest, TV 2 Nettavisen og Kanal 24. De færreste vil beskrive Valebrokk som et Farris-drikkende dydsmønster, men det er feil at alle sitatene hans handler om at journalister bør lukte øl etter lunsj. Noen av dem handler også om biler og sigaretter: ?En bil skal være slik at du kan kjenne merket på sigarettstumpene du kjører over?.

mars 2006
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22
23
24 25 26
27 28 29 30 31    
             
hits